“GEÇ SÜNNET KISA SEKS NEDENİ!”


“GEÇ SÜNNET KISA SEKS NEDENİ!”

Geç-Sünnet-Kısa-Seks-Nedeni

SABAH – GÜNAYDIN ESRA TÜZÜN’ÜN RÖPORTAJI

ESRA TÜZÜN

7 yaş ve üstünde sünnet edilen çocuklar, psikolojik sorunlar yaşayabiliyor. Sünnetsiz olduğu için kendisini yetersiz hisseden çocuklar, yetişkinlikte erken boşalma sorunuyla karşılaşabiliyor.

Günümüz istatistiklerine bakıldığında; ailelerin yaklaşık yüzde 30’unun, erkek çocuklarını hâlâ 3-7 yaş aralığında sünnet ettirdikleri görülüyor. Oysa uzmanlar, bu yaş aralığını sünnet için uygun bulmuyor. Sünnete en uygun dönem olan, doğumdan sonraki ilk üç yılda ise sünnet oranları yüzde 10-15’te kalıyor. Psikolog ve din psikolojisi uzmanı M. Evren Hoşrik, geç sünnetin erken boşalma sorununu tetikleyebileceğini belirtiyor. Hoşrik, sünnette yaşla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı…

CİNSEL FARKINDALIK
Sünnet yaşı neden önemlidir?
Sünnet yaşının psikolojik açıdan önemi, erkek çocuğun gelişim dönemleriyle ilişkilidir. Örneğin, günümüzde tüm dünyada sünnet yaş aralığı olarak 0-2 ya da 7 yaş ve üstü önerilir. 3-7 yaş arası sünnetse kesinlikle önerilmez. Bunun nedeni, 3-7 yaş arasındaki erkek çocuğun ‘oidipus karmaşası’ yaşamasıdır. Bir başka deyişle çocuk, 3 yaş civarında başlayan anne hayranlığı ve baba kıskançlığını 7 yaşına kadar çözümlemekle uğraşır. Bu süreçte, yetişkin cinselliği gibi olmamakla birlikte, ilk cinsel farkındalığını yaşamaya başlar. Dolayısıyla, anneye yönelik duygularının hadım edilerek cezalandırılacağı korkusu yaşar. Bu yıllarda, çocuk için psikolojik açıdan zorlu bir süreç olduğu için sünnet önerilmez.

Peki 3-6 yaş arasında sünnet edilirse ne olur?
Bu yaş aralığında sünnet ettirilen çocuk hırçınlaşır, saldırganlaşır ve ruhsal açıdan zarar görebilir. Yapılan araştırmalar, 7 yaş ve üstünde sünnet olanların önemli bir kısmının ileride erken boşalma sorunu yaşayabildiğini gösteriyor.

Peki, diğer yaşlar değil de neden 7 yaş ve üstü erken boşalmayı tetikliyor?
Bunun çok basit bir nedeni var; erkek çocuğun 3-7 yaş aralığında yaşadığı karmaşık duyguların çözüme kavuşması için babasıyla sağlıklı bir özdeşim kurması gerekir. Hemen her erkeğin sünnetli olduğu bir toplumda 7 yaşına gelmiş bir çocuk, sünnetsizken babasıyla özdeşim kuramaz.

DÜĞÜN İÇİN ÇOCUĞUN BÜYÜMESİNE GEREK YOK

Dini açıdan önerilen bir sünnet yaşı var mı?
Bu konu ilahiyatın alanına girer. Toplumumuzda sünnet düğünü yapılması, geleneksel açıdan ailelerin önemsediği bir durumdur. Bu nedenle ülkemizde çoğu zaman, aslında uygun olmayan bir yaşta çocuğu sünnet ettirme eğilimi var. Oysa sünnet düğünü yapmak için çocuğun büyümesine gerek yok. Doğumunun ilk üç yılında da sünnet düğünü yapılabilir. Sünnet düğünü bir ‘ödül’ niteliği taşıdığı için, çocuğun sünneti daha olumlu algılamasını sağlar. Uygun yaşta sünnet düğünü yapılması, hiçbir sorun yaratmaz. Diğer taraftan sünnet, dinen ‘sünnet’ hükmünde bir uygulama olduğu için zaten Kur-an’da yer almaz. Diğer dini rivayetlere bakıldığında ise, İslam düşünürlerinin sünnet için hemfikir olduğu bir yaş aralığı yok. Sonuç olarak; erkek çocuklarımızı, bilim insanlarının önerdiği doğumu takip eden ilk yıllarda sünnet ettirmenin dini açıdan da bir sakıncası yoktur.

UZMAN YARDIMI ALINMALI
Sünnet için en uygun yaş aralığı hangisidir?
En uygun dönem; doğumdan sonraki ilk üç yıldır. Bu dönemde psikolojik açıdan bir sakınca yoktur. Doğum sonrası sünnet olan bir çocuk, 3-7 yaş arasına geldiğinde sünnet için kaygı duymak zorunda kalmaz. Ayrıca sünnetli olduğu için babasıyla etkileşim kurması kolaylaşır. Diğer yandan toplumumuzun sünnetle ilişkilendirdiği ‘erkek olma’ baskısına da maruz kalmaz.
Ya çocuk 4 yaşına geldiyse ve hâlâ sünnet olmadıysa?
Bu önemli bir nokta. Eğer çocuk için önerilen sünnet yaşı geçtiyse, 7 yaşına kadar beklemek gerekir. 7 yaşından sonra ise bir ruh sağlığı uzmanından yardım alarak, çocuğun sünnete psikolojik açıdan hazırlanması büyük önem taşır.

KAYGI VE STRES YAPAR
Sünnet, ruhsal sorun yaratır mı?
Araştırmalar sonucunda; sünnetin bedende eksilmeye neden olarak psikolojik sorunlar yarattığı söylense de, Türkiye gibi erkeklerin çoğunun sünnetli olduğu toplumlarda çocuk için sünnetsiz olmak da bir sorun olabilir, kaygı ve stres yaratabilir (12.09.2013).
 Bu röportajın Kaynağı

Bumerang - Yazarkafe